Põhihooaja lõppu kuhjaga draamat ja uus võidumees

Foto: Josh Brown, Zuma Press Wire/Scanpix

PGA Touri põhihooaeg lõppes Põhja-Carolinas Wyndham Championshipiga. Viis rada enne lõppu oli võidus kinni uustulnuk Max Greyserman, kelle edu lähimate konkurentide ees oli sel hetkel lausa neli lööki. Ent 14. raja quadruple-bogey (!) ja 16nda double-bogey langetasid ta inglase Aaron Rai järel teiseks. Lohutuseks reedel tehtud rajarekord – 60.

Pühapäeva neljandalt kohalt alustanud, kuid 64 löönud Rai sai oma PGA-karjääri 89ndal turniiril esimese võidu. 29-aastane mängib profigolfi juba alates 2012.aastast, PGA kaardi lunastas ta kolm aastat tagasi. Raist sai 11.mängija, kes just sel hooajal PGA Touril oma esimese võidu saanud. Maailma edetabelis kerkis ta 48ndalt kohalt 22ks. Greyserman 76ndalt 54ndaks.

Kolmandat kohta jagasid samuti pühapäeval 64 löönud ja 12 kohta tõusnud JJ Spaun ning jaapanlane Ryo Hisatsune. Amatöör Luke Clanton (laupäeval 62) sai tubli viienda koha.  See oli talle tänavusel hooajal juba kolmas (!) kord esikümnes lõpetada, mis tähendab erakordset saavutust – vaid Jack Nicklaus on amatöörina kolm korda PGA Touril esikümnesse jõudnud ja seda 1961.aastal.

Ajalugu tehti veel. Touri uustulnukast Joe Highsmithist sai selle löögiga esimene mängija PGA Touri ajaloos (täpsemalt alates 1983.aastast, mil hakati detailset statistikat talletama), kes ühel hooajal teinud kolm hole-in-one’i. 

Üheksakordne PGA Touri võidumees Matt Kuchar aga läheb ajalukku nukramal moel. Kui PGA Touril hakati 2007.aastast nn play-offi ehk FedexCupi mängima, siis tänaseni oli Kuchar ainus, kes kõigil 17 hooajal play-offi jõudnud. Sel korral, pärast lahjavõitu hooaega, vajas ta ei midagi vähemat kui turniiri esikohta, et ka tänavu play-offi jõuda. Kahe päeva järel oligi Kuchar turniiri liider, ent seejärel sai tema õnn otsa ja lõpuks jagas ta 12. kohta ega pääsenud nende 70 mängija hulka, kes hooaega jätkavad.

Keeruliste ilmaolude tõttu korduvalt peatatud turniir nõudis juba laupäeva lõunaks ehk teise päeva lõpuks nimekaid „ohvreid“, sest cut line jäi kättesaamatuks paljudele nimekatele mängijatele – nii said nädalavahetuse vabaks koguni 12 sel turniiril osalenud maailma top50 hulka kuuluvat mängijat (kokku osales neid 21), sh Robert McIntyre, Akshay Bhatia, Shane Lowry, Justin Rose, Jordan Spieth, Cameron Davis, Nick Taylor, Nicolai Hojgaard, aga ka Stephan Jäger, Thomas Detry jpt.

Tulemused

PGA Tour jätkub nüüd kolme hästi tasustatud turniiriga creme de la creme seltskonnale – sel nädalal mängitakse Memphises St Jude Championship, järgmisel Colorados BMW Championship ja 1.septembril kroonitakse Georgia osariigis Tour Championshipi võidumees. Seejärel saab alguse nn FedexCup Fall sari, kus n.ö. teise ešeloni mehed saavad koguda punkte, et ka uuel hooajal PGA Touril jätkata.

Vaata lisaks, kes pääsesid 70 hulka, et osaleda Tour Championshipil.