Touril saadi taas hakkama ajalooliste saavutustega

Foto: Keith Gillett/Icon SMI/ZUMA Press/Scanpix

PGA Tour  jätkus Illinoisi osariigis John Deere Classicuga. Tippmängijad valmistuvad Šotimaal järgmise nädala lõpus algavaks The Openiks (sel nädalal mängitakse soojenduseks Scottish Open), mistõttu maailma top20 jättis selle turniiri vahele. Kohal oli siiski arvestatav hulk maailma esisaja mängijaid ja juhtus palju huvitavat.

Juba avapäeval sai soomlane Sami Välimäki hakkama karjääri parima päevaga – 11 birdie’t ja 61 – kuid see ei andnud talle avapäeva järel liidrikohta. Ajalugu tegi maailma edetabeli 180. mees Hayden Springer, kellest sai alles 14. mängija läbi aegade, kes alistanud PGA Touri võistlusel 60 löögi piiri. Kaheksa birdie’t ja kaks eagle’it tähendas päeva kokkuvõttes numbrit 59. Rekord kuulub teatavasti Jim Furykile, kes lõi 2016.aastal 58. Veel 12 meest pluss Furyk ise on saanud hakkama 59ga. Neist esimene oli Al Geiberger aastal 1977, viimane Cameron Young kaks nädalat tagasi.

Turniiri lõpuni Springer ja Välimäki esikoha konkurentsis ei püsinud. Viimasele päevale läks kindla liidrina 25-aastane Davis Thompson ning alustanud pühapäeva lausa seitsme birdie’ga esimesel kümnel rajal ei sattunud tema esikoht – karjääri esimene – ka kordagi kahtluse alla. -28 (63+67+62+64) tähendas turniiri rekordit. Edu järgmiste ees oli neli lööki.

Teist kohta jäid jagama Taivani golfar C.T.Pan (karjääri 8. esikolmiku-koht), 22-aastane Michael Thornbjornsen, kes alles juunis profileeri siirdus (esimene esikolmiku-koht) ning  suurima üllatajana 20-aastane amatöör Luke Clanton, kes alles eelmisel nädalal Rocket Mortgage Classicul 10.kohta jagas. Nii sai Clantonist esimene amatöör pärast 1958.aastat ja Billy Joe Pattonit, kes kahel PGA Touril turniiril järjest esikümnesse jõudnud.

Avapäeval säranud Springer jagas lõpuks seitsmendat, Välimäki 12.kohta, mullune võitja Sepp Straka 61.kohta. Võidumees Thompson tõusis maailma edetabelis 70.kohalt 38ndaks. Alles veidi rohkem, kui kuu tagasi oli ta maailma amatöörgolfi esikümnes.

Tulemused