Neli eestlast 64 parema hulgas. Kaks neist edenesid 32 sekka!

Foto: EGL

Maailma ühel vanimal ja prestiižseimal amatööride golfivõistlusel The Amateur Championshipil jõudis neli eestlast viiest 64 parema hulka. Turniiri alustas esmaspäeval 288 mängijat. Täna Ballyliffini golfiklubis alanud match play osas langes neist kaks – Kevin Christopher Jegers ja Ralf Johan Kivi, kuid eelmise aasta veerandfinalist Richard Teder ja Markus Varjun jõudsid 32 parema hulka. Tulemused 

Esmaspäeval-teisipäeval peetud löögimängu osa järel sai match play osaks parima asetuse Kevin Christopher Jegers, kes mängis 76 ja 68 (+1) ning see andis talle 21. asetuse play-off tabelis. Markus Varjuni ringid olid 69 ja 76 (+2), mis tagas talle 28. asetuse. Kolmandana eestlastest sai play-offi eelmise aasta komeet Richard Teder, kelle ringid 74, 71 (+2) tagasid talle 35. asetuse. Ralf Johan Kivi mänguringid 71, 74 (+2) paigutasid ta tabelis 42. positsioonile. Match play osast jäi välja Mattias Varjun, kes sai kirja 77 ja 75. Tulemused 

Löögimängu osa järel sai esimese koha šotlane Connor Graham (WAGR 226) ringidega 65, 71. Teise kohaga lõpetas norrakas Michael Alexander Mjaaseth (67). Avapäeva 66 järel teist kohta hoidnud valitsev Euroopa meister Pärnu Bay väljakult Jose Luis Ballester Barrio, mängis teisel päeval hoopis teist golfi ning pidi 64 hulka pääsemiseks tegema kolmel viimasel rajal birdie. Viimane neist tuli ca 15m kauguselt ning see andis kokku kõigest 80, mis tähendas õhtust lisaradasid 19 mängija vahel, selgitamaks välja ühe õnnetu, kes ei pääse match play osasse. Ainsaks õnnetuks osutus hollandlane Bob Van Der Voort. Löögimängu järel pidi kohvrid pakkima maailma amatöörgolfi edetabelis kõrgeimat kohta osalejatest omav Christiian Maas (11), kolmas Tobias Jonsson (41), neljas Luis Masaveu (43) ja ka kaheksas Filip Jakubcik (56). Match play osasse ei pääsenud samuti mitte ükski ühelahe naaber.

Avaring tõi eestlastele erinevaid vastaseid. Selgelt kõige tugevama vastase sai Markus Varjun, kes pidi vastu astuma Will Hopkinsile (83), kellega murti piike ka eelmine aasta. Kui eelmine aasta võitis Hopkins viimasel griinil, siis seekord kontrollis mängu teist poolt Varjun ning tasuks ülimagus võit viimasel griinil. Hopkinsil oli käsil siiani suurepärane aasta. Eelmine kuu tuli võit Lytham Trophyl, kuu varem oli ta Sotograndes Nation Cupil kolmas ning lisaks sai ta Hispaania lahtistel 9. ja St Andrews Links Trophyl 7. koha.

Markus Varjun

Richard Tederi vastaseks tuli rootslane Erik Johansson, kes igapäevaselt mängis talvel golfi USA ülikooli eest ning võitis talvel ühe kõrgetasemelise turniirigi, kus teise koha sai maailma tänane teine number Jackson Koivun. Algus oli veidi ehmatav, kuna juba kolme raja järel oli Teder kahe rajaga maas ning sama seis oli ka kuue raja järel. Seejärel pani Teder teise käigu sisse, võitis järjest kolm järgmist rada ja tagasi ei vaadanud, lõpetades matši 5/4.

Richard Teder

Kevin Christopher Jegersi vastaseks tuli Islandi mängija Árni Sveinsson Gunnlaugur. Terve päeva veidi avalöökidega hädas olnud Jegers omas mitut head võimalust matši lõpus kallutada mäng enda kasuks, kuid vastase 16nda ja 18nda raja birdie andis 1-rajaga võidu seekord islandlasele. Eelmine aasta mõnes mõttes kordus, kui Jegers langes avaringis teisel lisarajal.

 

Ralf Johan Kivi pidas tõsist võitlust Hollandi koondistki esindanud Nevill Ruiteri vastu. Paraku lõppes mäng 17ndal rajal, kui Kivi eksis ca 3 meetrisel birdie putil ning vastane realiseeris gramm lühema võimaluse.

Avaringis langes Jose Luis Ballester Barrio, kes kaotas teisel lisarajal Charlie Forsterile. Kohvrid pidi pakkima ka löögimängus kolmanda asetuse saanud Ben van Wyk, kes kaotas Richard Tederi homsele vastasele Matthew Dodd-Berryle (211) 2&1. Talveperioodil East Tennessee State ülikooli esindav inglane võitis sel talvel küllaltki kõrgetasemelise turniiri ning aitas koduülikooli ka NCAA Finals turniirile. Markus Varjuni homne vastane hispaanlane Marcel Fonseca alistas täna veel ühe inglise mängija Eliot Bakeri 3&1. Hispaanlane kuulus eelmisel aastal Hispaania U18 koondisse ja jõudis R&A Boys Championshipil veerandfinaali.

Eestlaste matšid algavad homme: Varjun (10:24), Teder (11:18). Kodupubliku kurvastuseks on võistlustulle jäänud vaid üks iirlane – Max Kennedy.

Meeste koondise toetajad 2024