Ei olnud vanajumal iirlane

Jim Dedmon, USA Today Sports/Scanpix

124. US Openi võitis 30-aastane Bryson DeChambeau. Põhja-Carolinas Pinehurstis keerulistes oludes mängitud turniiri võit oli veel neli rada enne lõppu minemas Rory McIlroyle, ent iirlane teenis viimaselt neljalt rajalt kolm bogey’t, eksides seejuures kaks korda, sh viimasel rajal, vähem kui meetri kauguselt. DeChambeau, kes terve viimase päeva avalöökidega hädas olnud, suutis viimasel rajal teha hiilgava kolmanda löögi ja sellega võidu sisuliselt kindlustada. Tulemused

See oli kaks aastat tagasi LIV Golfi sarjaga ühinenud DeChambeau’le, kes kogunud kurikuulsust ka vaktsiinivastasuse ja Donald Trumpi avaliku toetamisega, juba teine US Openi esikoht ning üheksas võit PGA Touri raames. LIV Golfi sarjas on tal kaks esikohta ja mullu kordas ta maailmarekordit, läbides võistluspäeva 58 löögiga. Ülikoolis füüsikat õppinud meest kutsutakse „Teadlaseks“, sest väidetavalt suhtub ta spordi tegemisse ainulaadse analüütilisusega. Võibolla mitte parim, ent siiski ilmekas näide on see, et alates 2019.aastast võttis ta teadlikult 10 kilo juurde, et palli kaugemale lüüa ning nüüdseks on ilmselgelt jõulise kuju avalöögi kaugus ja kiirus konkurentidega võrreldes märkimisväärne.

Kahe päeva järel juhtis võistlust noor rootslane Ludvig Aberg (-5), kuid Patrick Cantlay, DeChambeau ja Thomas Detry kaotasid vaid löögiga. Vaid 15 meest olid par’ist paremad. Cut’ist pääses läbi harukordse saavutusega Francesco Molinari, kes pidi selleks tegema teise päeva viimasel rajal hole in one ning sai sellega hakkama.  

Keerulised olud said paljudele tippmeestele saatuslikuks. Nii piirdusid kahe päevaga näiteks Viktor Hovland, Max Homa, Adam Hadwin, Nick Taylor, Will Zalatoris, Justin Thomas, aga ka mitte väga ammused turniiri võitjad Gary Woodland, Dustin Johnson, Webb Simpson, Justin Rose, Lucas Glover ja Tiger Woods.

Kolmas võistluspäev kergitas liidriks kuus birdie’t teinud DeChambeau. Cantlay, McIlroy ja üllataja Matthieu Pavon kaotasid kolme, Aberg ja Matsuyama viie löögiga.

Ent neljandal päeval näis, et DeChambeau ei ole korralikult välja puhanud – avalöögid ebaõnnestusid järjepanu ning esimesed üheksa rada ei toonud ühtegi birdie’t (+1). viimati sutis US Openi võita nii, et ei teinud viimase päeva esimesel üheksal rajal ainsatki birdie’t Lucas Glover 15 aastat tagasi. Legendaarne neljanda päeva mees McIlroy läks aina paremasse hoogu. Radadelt 10-13 kolm birdie’t ning McIlroy kerkis liidriks, juhtides korraks DeChambeau ees koguni kahe löögiga. Paraku sai just siis iirlase õnn otsa. Pealtnäha lihtsad eksimused kukutasid ta taaskord teiseks ning suurvõistluste võidupõud – viimati õnnestus major võita 10 aastat tagasi – jätkub.

Kolmandat kohta jäid jagama Cantlay ja hea lõpu teinud Finau, viies Pavon, kuues Matsuyama. Ainult kaheksa meest lõpetasid turniiri par’ist parema tulemusega.

Täielikult ebaõnnestus maailma esinumber Scottie Scheffler – ei ainsatki par’ist paremat päeva ja kokkuvõttes 41.koha jagamine (+8). Samal positsioonil lõpetas Jordan Spieth. Kahekordne võitja Brooks Koepka (+6) jagas 26. kohta koos parima amatööri tiitli võitnud Neal Shipley’ga. Tiitlikaitsja Wyndham Clark jagas 56.kohta, kahe aasta tagune võidumees Matt Fitzpatrick 64ndat koos 10 aasta taguse võitja Martin Kaymeriga.

Maailma edetabelis tõusis DeChambeau 38ndalt kohalt kümnendaks, McIlroy kolmandalt teiseks, Aberg kuuendalt neljandaks.

Värske edetabeli põhjal jagasid mitmed riigid välja ka olümpiakohad. Nii esindavad USAd Scheffler, Schauffele, Clark ja Morikawa. Cantlay oleks pidanud lõpetama turniiri vähemalt teisena, et olümpiale pääseda. Corey Conners lükkas viimasel hetkel Kanada koondisest välja Adam Hadwini ja läheb Pariisi koos Nick Tayloriga. Hispaania koondisse pääses viimasel hetkel cut’i läbinud David Puig (just seda tal tarvis oligi, et mööduda edetabelis kõige napimalt Jorge Campillost). Itaallane Francesco Molinari oli reedel enne viimast rada cut’ist kahe löögi kaugusel ja vajas edasipääsuks hole-in-one’i ning saigi sellega hakkama. Olümpiale pääsemiseks pidanuks ta siiski lõpetama võistluse top10s, mis jäi 13 löögi kaugusele.

Võiduga kaasnes rekordiline tšekk 4,3 miljoni USA dollari peale.