Kollanokkade duell Mehhikos

Foto: Fernando Llano, AP/Scanpix

Ei  jäänud palju puudu, et Mexico Open oleks läinud ajalukku, kui esimene turniir PGA Touri ajaloos, kus esikoha sai soomlane. Reede õhtuks jagas Touri debütant Sami Välimäki turniiril esikohta teise debütandi Jake Knappiga. Laupäeva õhtuks oli Knapp saavutanud kindla liidripositsiooni, juhtides soomlase ees nelja löögiga. Sellisest seisust võitu maha mängida pole lihtne. Viimase 15 aasta jooksul on Touril nelja-löögilise edu kaitsmine viimasel päeval õnnestunud 72% juhtudest.

Knapp ei viitnud pühapäeva hommikul palju aega, et asjad huvitavaks teha – päeva sissejuhatuseks temalt kolme rajaga kaks bogey’t. Soomlane sai esimesel üheksal kirja birdie ja eagle’i ehk enne viimast üheksat olid kaks Touri kollanokka viigis.

Viimane üheksa kuulus siiski 29-aastasele ameeriklasele, kes veel mõni aasta tagasi töötas ööklubis väljaviskajana. Mine tea, ehk just selles töös karastatud närvid andsidki talle pingelises lõpuheitluses eelise, sest soomlase viimane üheksa oli rabe. Ööklubis töötades tabas Knapp ennast ühel heal päeval mõttelt „kas selline ongi mu ülejäänud elu?“ ja pühendus golfile. Juhus viis ta (golfirajal) kokku Anaheim Ducksi presidendiga, kes aitas Knappi golfikarjääri alguses rahaliselt ja nõnda esmaspäeva hommikul esimese eduka peatükini jõudnud muinaslugu algaski.

Enne Mehhikot oli Knapp mänginud ainult kaheksal PGA Touri turniiril, karjääri seniseks kõrghetkeks jaanuaris Farmers Insurance Openil saadud kolmas koht ning kolm turniirivõitu PGA Tour Canada sarjas. Eliitseltskonda tõi mehe mullu Korn Ferry Touri kokkuvõttes saadud 13.koht. 

Muide, lisaks turniirivõidule, 1,5 miljoni teenimisele ja maailma edetabelis 101.kohalt 52.-ks tõusmisele tegi Knapp ka PGA Touri ajalugu. Temast sai esimene mängija alates 1993. aastat kui arvestust peetakse, kes viimasel võistluspäeval ainult kaks korda fairway’le pihta sai, aga ikkagi võita suutis. Statistika on imeline, rekordeid jätkub pea kõigile!

Lisaks sai Knappist juba kolmas debütant, kes sel hooajal Touril esikoha võitnud (lisaks Pavon ja Dunlap). Fedex Cup edetabelis tõusis Knapp kaheksandaks, liidrina jätkab Pavon. Välimäki on maailma edetabelis nüüd 79. Esimese soomlasena Touri kaardi saanud 25aastasel mehel on veel natuke minna, et tõusta ametlikult Soome kõigi aegade parimaks – tänaseks karjääri lõpetanud Mikko Ilonen võitis viis Euroopa tuuri võistlust ja kerkis maailma edetabelis 37ndaks.

Kolmandat kohta jagasid Mehhikos sakslane Stephan Jäger (22 läbitud cut järjest!), taivanlane CT Pan ning karjääri parima koha saavutanud Justin Lower, kellel viimasel rajal jäi puudu vaid mõni millimeeter, et üksi kolmandaks kerkida (auhinnarahas vahe 130 000 dollarit).

Tulemused

Sel nädalal mängitakse Floridas Cognizant Classic, mida viimased 40 aastat teatakse Honda Classic’u nime all. Tiitlikaitsjana alustab Chris Kirk.