US OPEN: Fowler tegi rekordeid, aga võitis üllataja

Foto: Michael Madrid, USA TODAY Sports/Scanpix

123. US Open toimus esmakordselt väärika Los Angelese Country Clubi radadel. Ilus ilm soosis häid sooritusi ning rekordeid nähti omajagu. Kui enne möödunud nädalavahetust oli major’itel vaid korra nähtud 62 löögiga päeva (Branden Grace, 2017 Open), siis seekord kogunes selliseid sooritusi lausa kaks – avapäeval lõpetasid nii Rickie Fowler (10 birdiet!) kui Xander Schauffele just sellise skooriga (-8). US Openi rekord, mõistagi. Fowler jätkas võimsalt. Kahe esimese päeva summa 130 lööki – võistluse rekordi kordamine (Kaymer 2014). 20 birdie’ni jõudis ta 43 rajaga – taas rekord. Võistluse lõpuks kogus ta 23 birdie’t ja US Openi uus rekord on seegi.

Paraku jättis õnn Ricky Fowleri viimasel päeval maha. Pall maandus kõikjal mujal kui seal, kus mees soovis. Bogey bogey järel ning liider kukkus esikohakonkurentsist. Päeva lõpuks 75, kokku -5 ja viienda koha jagamine.

Avapäeva järel järgnesid kahele liidrile Wyndham Clark ja Dustin Johnson (-6) ning Brian Harman ja Rory McIlroy (-5). Teise päeva järel juhtis mõistagi Fowler, ent Clark kaotas vaid ühe, McIlroy ja Schauffele kahe ning Harris English kolme löögiga.

Kolmanda päeva lõpuks, pärast Fowleri viimase raja bogey’t, juhtisid Fowler ja Clark koos. Rory kaotas vaid löögiga, päeva kahe viimase rajaga -3 teeninud Scottis Scheffler kolmega.

Viimase võistluspäeva teises pooles olid võitlusse ihaldusväärse karika eest jäänud kaks meest – veel selle aasta alguses „kaotsiläinud talentide“ riiulis tolmu kogunud Clark ning neljakordne majori-võitja (viimati paraku 2014) Rory McIlroy. Huvitava paralleeline saavutas Rory karjääri esimese võidu 2010.aasta Wells Fargo turniiril ning võitis järgmisel aastal US Openi. Aastaid tagasi üheks USA säravaimaks amatöörgolfariks peetud Clark saavutas profikarussellis edu alles tänavu, oma viiendal täishooajal, kui võitis oma 134. turniiri – just nimelt Wells Fargo Championshipi. Majoritel seni ei enamat 75.kohast…

Clarki napp edumaa püsis. Suurepäraseid esimesi ja teisi lööke sooritanud Rory saavutas ridamisi birdie-võimalusi, mis aga ikka ja jälle napilt mööda läksid. Clark omakorda hiilgas löökidel, mis tuli sooritada griini lähistelt.

McIlroy 14. raja bogey’le vastas Clark samaga ning lisas sinna kohe otsa eksimuse 16ndal. Kaks rada enne lõppu juhtis Clark ühega. Ent kuidas Rory ka ei pingutanud, Clark tegutses eksimatult ning kindlustas täiusliku two-putt’iga endale karika, 3,6 miljonit dollarit ning igavesti särava koha tippgolfi ajaloos.  Arusaadavalt puhkes võidumees momentaalselt nutma, heitis pilgu taevasse ja pühendas võidu 10 aastat tagasi taevastele radadele lahkunud emale, kes oli talle surivoodil öelnud: „Poeg, mängi suurelt. Sul on võimalus olla pealtvaataja või eeskuju, see on sinu kätes.“

Kahele parimale järgnesid Scheffler ja Cam Smith. Viiendat kohta jagasid Fowler, Min Woo Lee ja viimasel päeval hiilgava 63 mänginud Tommy Fleetwood. Tiitlikaitsja Matt Fitzpatrick jagas 17.kohta, lohutuseks vägev hole-in-one. Cut’i ei suutnud nimekamatest läbida Jordan Spieth, Phil Mickelson, Justin Thomas, üheks favoriidiks peetud Max Homa ning alles nädal tagasi hiilgava esikoha saavutanud Nick Taylor.

Tulemused

US Openile tuli Clark maailma edetabeli 32. kohal, nüüd kerkis ta 13ndaks, FedExCup arvestuses lausa neljandaks.

Uuel nädalal võisteldakse Connecticuti osariigis Travelers Championshipil – tegu on nn designated eventiga ehk eriti suure auhinnafondiga turniiriga (selliseid on kokku 17, sh majorid), kus jagamisele läheb 20 miljonit USD. Tiitlit asub kaitsma Schauffele.